Punttipossujen toimintaperiaate

Punttipossujen toimintaperiaate

Punttipossujen toiminta on suunnattu yli 18 vuotiaille jo voimaharjoittelua omatoimisesti tekeville aktiivi- tai tavoitteellisille harrasteurheilijoille, joilla on halua siirtyä mukaan ohjattuun painonnoston harjoitteluun. Alle 18 vuotiaiden harjoittelusta sovitaan tapauskohtaisesti erikseen.

Painonnosto on laji joka vaatii älyä, pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä. Ei riitä että käy salilla veivaamassa sarjat tai että raudat saa vain jotenkin nousemaan vähän sinnepäin, harjoittelijan on oltava kiinnostunut analysoimaan oman suorituksensa jokainen vaihe ja kehittämään omaa nostotekniikkaansa.  Laji sopii pitkäjänteisille ja kärsivällisille ihmisille, jotka jaksavat paneutua yksityiskohtien hiomiseen.

Jos etsit hauskaa harrastusta, kivaa ajanvietettä tai et muuten ole halukas harjoittelemaan myös omatoimisesti tai panostamaan omaan kehitykseesi, ei Punttipossut tai painonnosto ylipäätään luultavasti sovellu sinulle. Punttipossut on yhteisö, missä jokainen pyrkii jatkuvaan fyysiseen, psyykkiseen ja taidolliseen kehitykseen. Painonnostoa harjoitellaan meillä tosissaan ja tavoitteellisesti, ei vähän sinnepäin mukavasti jumppaillen. Kehittyäkseen jokainen Possu joutuu epämukavuusalueelle ja rikkomaan entisiä rajojaan, kehitys ei koskaan tapahdu ilmaiseksi ilman kovaa työtä.   

Punttipossujen valmennus ei ole mukavaa Personal Training:iä, vaan urheiluvalmennusta jossa jokaiselle harjoittelijalle asetetaan vaatimuksia ja edellytetään myös tavoitteiden saavuttamista. Meillä odotetaan että jokainen on halukas kehittymään painonnostossa ja valmis tekemään kehityksen vaatimaa kovaa työtä. Ilman todellista tahtotilaa oppia ja kehittyä, et selviä Possujen treeneistä.

Mitä saat Punttipossujen avulla? Jokainen Possu on oppinut painonnoston tekniikat ja oppinut tuloksellisen voimaharjoittelun periaatteet. Jokainen Possu on pystynyt kehittämään tulostasoaan useita kymmeniä kiloja.

Kehittyminen painonnostossa tarkittaa kykyä, tahtoa ja halua saada lisää rautaa tankoon. Harjoituspaikkoja on ryhmissä rajoitetusti ja harrastajilta edellytetään oikeaa tahtotilaa kehitykseen. Harrastaja voi myös menettää harjoituspaikkansa ellei asenne harjoitteluun vastaa tavoitteita.

Punttipossujen tekniikkakurssi keskittyy nimensä mukaisesti juuri painonnoston opetteluun. Jos tavoitteesi on tulla vain vahvemmaksi, kauniimmaksi tai saada saada isommat lihakset, on Possujen Punttikoulu sinulle väärä paikka.  Jos etsit yleiskunnon kohotusta, on viisaampaa hankkia lenkkitossut nostokenkien sijaan.

Pakollinen vaatimus Possujen Punttikouluun osallistumiselle on ns. valakyykky, eli liikkuvuus riittää helppoon syväkyykkyyn tanko suorilla käsillä. Toisena pakollisena vaatimuksena on riittävä peruskunto, että jaksaa tehdä painonnoston tekniikkaharjoittelua tangolla koko harjoituksen ajan. Kurssille pyrkiville voidaan pitää tarvittaessa pitää myös tasotesti minkä perusteella kurssilaiset valitaan.

Punttikoulussamme painotetaan vahvasti tekniikan ja lajinomaisien harjoitteiden opettamista niin että harrastaja pystyy jatkamaan myös omatoimisesti painonnoston harjoittelua. Alkuvaiheessa suurin osa harjoittelusta tapahtuu ns. tankojumppana.

Punttikoulun jälkeen harrastaja voi jatkaa jatkoryhmässä, joka koostuu aina 10 harjoituskerran kokonaisuuksista.

Punttipossujen yhteiset harjoitukset ovat tasoryhmittäin kerran viikossa.

Päävastuu kehityksestä ja voimaharjoittelusta on jokaisella harrastajalla itsellään. Ilman systemaattista ja säännöllistä omatoimista harjoittelua ei kehitys ole mahdollista.

Ohjattujen harjoituksien päätavoite on antaa palautetta kullekin nostajalle tämän kehityksestä ja omatoimisen harjoittelun painopistealueista.

Jokainen nostaja on itse vastuussa hankkimaan haluamansa harjoittelu- ja / tai vapaa-ajan vakuutuksen. Salikilpailutoimintaan voi osallistua ilman kilpailulisenssiä. Varsinaiseen kilpailutoimintaan osallistuvilta vaaditaan voimassaoleva kilpailulisenssi ja sääntöjen mukainen kisa-asu.

Kun nostajan taitotaso on riittävä, voimme laatia sopimuksen mukaan urheilijalle yksilöllisen harjoitusohjelman sekä antaa henkilökohtaista valmennusta.

Pyrimme Punttipossuissa luomaan ilmapiirin joka kannustaa jatkuvaan kehitykseen. Suosittelemme  nostajiamme myös osallistumaan painonnoston kilpailutoimintaan.

Punttipossut järjestää myös painonnostoon liittyvää harjoitusleiritoimintaa sekä pyrkii jakamaan tietoa oikeaoppisesta voimaharjoittelusta.

Punttipossut antavat voimavalmennusapua myös muiden lajien urheilijoille.

2 vastausta artikkeliin “Punttipossujen toimintaperiaate”

 1. Punttipossujen toiminnassa useamman vuoden olleena voin kommentoida harrastajan näkökulmasta.

  Itse siirryin painonnostoon kun perinteinen kuntosaliharjoittelu alkoi tuntua tylsältä, halusin lisää haastetta sekä urheilullista lähestymistapaa.

  Painonnosto lajina sopii henkilöille, joilla on jo jonkin verran perusvoimaa hankittuna, ääriasentojen liikkuvuudessa ei ole merkittäviä ongelmia, ja levytangolla tehtävät perusliikkeet ovat tuttuja ja niiden liikeosaaminen on kunnossa (esim. kyykyt, maastavedot, pystypunnerrukset). Tämä antaa hyvän fyysisen pohjan ja perusteet jonka päälle lajiosaamista voi alkaa rakentaa.

  Henkisesti laji vaatii rohkeutta, sitkeyttä, tavoitteellisuutta, ja valmiuksia pitkäjänteiseen ja jatkuvaan systemaattiseen parantamiseen. Äärirajoilla, ja niiden yli liikuttaessa, epäonnistumisia tulee väistämättä. Välillä tulee takapakkia ja pettymyksiä vaikka sairastelun tai koronarajoitusten aiheuttamien treenitaukojen takia. Näihin pitää pystyä suhtautumaan armollisesti, mutta analyyttisesti, ja löytämään uudelleen itselleen tärkeimmät välitavoitteet. Kaikki ei onnistu kerralla. Alussa haasteita on tyypillisesti monta, ja niihin ratkaisemiseen keskitytään yks asia kerrallaan.

  Jos fyysiset perusvalmiudet ovat kunnossa, iällä ja sukupuolella ei ole väliä. Tällä hetkellä suurin osa lajin valtakunnallisista harrastajista on naisia. Painonnoston voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Nuorimmat tuntemani ovat aloittaneet 7-vuotiaina, vanhimmat viisikymppisinä, ja ikinä ei ole liian myöhäistä.

  Laji tarjoaa mahdollisuutta haastaa itseään psyykkisesti, fyysisesti ja teknisesti. Ennätyspainojen kiskaiseminen ja alle sukeltaminen vaatii täydellistä keskittymistä, rohkeutta, ja uskallusta, eikä samaan aikaan voi pyöritellä mielessä seuraavaa kauppalistaa.

  Harjoittelu on systemaattista ja pitkäjänteistä. Palautemekanismi on suoraviivainen, sillä edistyminen on helppo havaita painojen noustessa ja omien ennätysten parantuessa. Edistystä ei kuitenkaan tapahdu ilman harjoitusta, ja omatoiminen harjoittelu on oleellista. Tavoitteellisen harjoittelun periaatteet on erittäin tärkeää sisäistää jo varhaisessa vaiheessa.

  Teknisesti liikkeet ovat erittäin haastavia, ja niiden oppiminen vaatii jatkuvaa valmentajan palautetta. Jos tekniikkavirheet jäävät korjaamatta, niistä poisoppiminen on kaksin verroin työlaampää. Hyvän tekniikan oppiminen on useamman vuoden projekti, ja täydellisyyden tavoittelu vuosikymmenten. Moni vasta-alkaja onkin kärsimätön, ja saattaa turhautua muutaman kuukauden jälkeen, jos odotukset aikajänteestä ovat olleet epärealistisia.

  Siirtovaikutukset muihin lajeihin ovat usein suoria. Painonnosto kehittää voimaa, nopeutta, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Harvassa ovat ne urheilulajit joissa näistä ei ole hyötyä, ja moni valitseekin painonnoston oheislajiksi päälajinsa rinnalle.

  Seurassa lajin harrastaminen tarjoaa paitsi asiantuntevaa valmennusta, jolla oikeanlainen kehittyminen ja virheiden aikainen oikaisu säästää aikaa ja virheistä koituvia loukkaantumisia, mutta myös treeniporukan yhteisöllisyyttä, positiivista kisailua, ja kannustusta. Yhteistreeneistä saa lisää virtaa, ja ne ovat viikon kohokohta.

  Tykkää

 2. Kenelle painonnosto sopii? Minkälaista treenaaminen Punttipossuissa on?

  Olen itse 54 vuotias, ja harrastan useampia eri kuntoilumuotoja, tosin suurin osa ajasta menee tällä hetkellä painonnoston parissa.

  Aloitin painonnoston harrastamisen osallistuttuani muutama vuosi sitten päivän kestävälle painonnoston tekniikkaa käsittelevälle valmennuskurssille. Vakuutuin lajin erinomaisesta soveltuvuudesta voimaharjoitteluun kaikissa räjähtävää voimantuottoa vaativissa lajeissa. Jäin itse koukkuun ja halusin oppia lisää. Sillä tiellä ollaan.

  Aloitin siis itse kohtuullisen myöhään ja vaikka punttien kolistelu on ollut minulle aina tuttua, oli tämä laji minulle täysin uusi. Tätä kirjoittaessani, Assi Koivisto on juuri voittanut painonnoston maailmanmestaruuden 64-69 vuotiaiden sarjassa. Assi tietääkseni aloitti harrastamisen noin 60 vuoden ikäisenä. Vaikka itse olen harmitellut sitä, että en älynnyt aloittaa nuorempana, ei harrastamisen aloittamiseen ja siinä menestymiseen jopa kilpailumielessä näköjään ole yläikärajaa.

  Varmistu kuitenkin siitä, että liikkuvuutesi on kunnossa. Sujuuko valakyykky? Entä etukyykky tai minkälainen on olkapäitten liikkuvuus? Liikkeitä hinkataan loputtomiin, eikä harrastaja ole ikinä teknisesti riittävän hyvä. Toisaalta, jos katsoo armollisemmin, näyttäähän oma nostaminenkin jo aivan toisenlaiselta, kuin vaikka pari vuotta sitten. Tosin räjähtävä liikenopeus ei aina välity omista mielikuvista suoraan tangon todelliseen kiihtyvyyteen ylöspäin.

  Laji vaatii uskallusta, henkistä kanttia, itsekuria ja pitkäjänteisyyttä. Erityisesti vanhemmalla iällä, kun voima ei enää tartu samalla tavalla kuin nuorempana, on todella kovan työn takana saada tuloksia ylöspäin. Täytyy jaksaa hinkata tekniikkaa ja voimatasoja suurilla kulmilla tapahtuvissa liikkeissä.

  Punttipossujen viikottainen pienryhmätreeni on aina viikon kulminaatiopiste. Silloin pitää saada itsestään viikon paras suoritus irti (eikä muuten aina onnistu). Valmentajalta saa välitöntä palautetta omien virheiden korjaamiseksi ja muulta porukalta tsemppiä suoritustehon maksimoimiseksi. Usein otetaan MOD (max of the day) ja aina on tavoiteena mielessä saada PR (personal record) ylöspäin. Omissa treeneissä on todella vaikeaa saada samanlainen tsemppi päälle. Tämä on yksi syy, miksi olen käynyt Punttipossuissa jo muutamia vuosia. Enkat syntyy käytännössä aina näissä treeneissä. Treenaaminen on tavoitteellista, täytyy olla halu kehittyä.

  Itseltänikin aina kysytään, ”etkö pelkää, että selkäsi menee?” Oma kokemukseni on juurikin päinvastainen. Olen saanut paljon voimaa tukirangan lihaksille ja aiemmat selkävaivat ovat käytännössä poissa. En ole painnonnostotreeneissä vielä loukkaantunut. Näissä muissa lajeissa kyllä sitten vähän useamminkin. Silloin tällöin on toki saattanut joku polvi hieman ollut rasituksen takia kipeänä mutta näistä vaivoista on päässyt eroon lihashuollolla. Tietääkseni tempauksessa käytetään yli 200 kehon lihasta. Arvostan ainakin itse näin kokonaisvaltaista lihasten käyttöä.

  En oikein keksi, kenelle laji ei soveltuisi. Liikkeitä voi tarvittaessa helpottaa kaikille sopiviksi. Täyden liikerajan nostot toki eivät kaikilta onnistu, ainakaan aluksi ja helposti. Mutta pitkäjänteisellä treenaamisella saa paljon aikaan. Tukevana harjoittelumuotona painnonnosto sopii useimpien lajien harrastajille. Ja jos harrastat jotain räjähtävää voimantuottoa vaativaa lajia tai lajia, jossa on nopeita suunnanmuutoksia, painnonnoston pitäisi ehdottomasti kuulua osaksi voimaharjoittelua. Ainakin yleisurheilijat ja nopeuslaskijat ovat tämän hyvin näyttäneet omaksuneenkin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s