Punttipossujen vuosi 2014

Punttipossut ei ole pelkästään blogi, vaan painonnostoseura Helsingissä. Pyrimme siihen, että aktiivisesti urheilevat aikuiset pääsevät hiomaan painonnoston tekniikkaa ja kehittymään nostajina. Koemme, että on tärkeää tarjota aikuisille nostajille tilaisuus treenata yhdessä ja kannustaa näin aktiiviseen painonnoston harrastamiseen. Harrastaminen voi olla tavoitteellista kilpalavalle saakka tai kehittymistä paremmaksi nostajaksi. Toistaiseksi meillä ei ole riittävästi osaavia valmentajaresursseja juniorivalmennukseen, mutta uskomme, että seurastamme kasvaa tulevaisuudessa osaavia ohjaajia, jotka mahdollistavat uusien tulevaisuuden nostajien valmennuksen.

Nostajat

Ilman punttipossujen nostajia – ei olisi punttipossuja! Kiitos kaikille seuran toimintaan osallistuneille. On ollut todella mukava seurata jokaisen kehitystä nostajana. Jokainen on tehnyt hienoa työtä ja on mukava jatkaa tämän työn tekemistä teidän kaikkien kanssa tulevana vuonna.

Kehittyminen nostajana on ensi arvoisen tärkeää, ei pelkästään nostajalle itselleen vaan myös muille treenaajille. Kun sinä menet eteenpäin tarkoittaa se, että myös ryhmäsi muut jäsenet kehittyvät. On ollut hienoa nähdä, miten suurin osa on ottanut vastuun omasta treenaamisestaan ja kehittymisestään.

Kehittyminen urheilijana – ei tarvitse olla urheilija treenataakseen kuten urheilija – ei tarkoita sitä, että jokaisella siintää Helsinki Open tai SM-kisalava, vaan sitä että on oikea asenne tekemiseen ja pyrkimys  jatkuvasti kehittymään painonnostajana. Oma aktiivisuus ja halu kehittyäm myös ns. epämukavuusalueella ratkaisee paljon tapahtuuko kehitystä. Painonnoston tarvitsemien fyysisten ominaisuuksien kehittäminen vie aikaa ja niiden eteen on tehtävä säännöllistä ja pitkäjänteistä työtä unohtamatta jatkuvaa tekniikan kehittämistä.

Antin hieno 100kg tempaus 7 kuukauden harjoittelun palkintona!

Tavoitteet

Oletko käynyt katsomassa painonnostokisoja? Suosittelen! Olipa lavalla 50 tai 150 kiloa rautaa, niin itseäni jännittää nostajan puolesta ja toivon aina onnistunutta nostoa. Lavalle meneminen vaatii henkisen tsempin ja  töitä tekniikan, voiman sekä muiden ominaisuuksien kehittämiseksi. Harmillista on, että painonnoston aktiivit emme osaa vieläkään viestiä tarpeeksi hyvin kisoista ja houkutella niihin mukaan yleisöä. Kaikki innolla mukaan kannustamaan nostajia Painonnoston SM-kisoja 21.-22.2. Tampereelle Pirkkahalliin!

Otsikko oli tavoitteet – kisaaminen on yksi tavoitteista ja suosittelen jokaiselle esimerkiksi kuukausikisoihin osallistumista. Kuukausikisoissa käy nostamassa aloittelijoista aina SM-kisaaviin nostajiin. Jokainen painonnostaja tekee työtä tullakseen paremmaksi ja painonnostossa mittari on hyvin yksinkertainen, nostaa enemmän kuin aiemmin.

Olemme jakaneet Punttipossujen toimintaa seuraavasti, jotta jokainen nostaja voi saavuttaa omat tavoitteensa:

Punttikoulu

Punttikoulussa käydään nostamisen liikeradat ja tekniikat läpi. Ryhmässä keskitytään oikean nostotekniikan opetteluun ensin kepillä ja tangolla, painoja lisätään nostajan tekniikan -ja voimatasojen kehittyessä. Punttikoulussa käydään läpi tekniikkaharjoittelun pohja niin että nostaja voi omatoimisesti harjoitella oikeita liikeratoja ja kehittää nostovarmuutta sekä omaa osaamistaan.

Punttikoulu opettaa myös suhtautumista tekniikkaharjoitteluun, ei riitä että raudan saa ylös, vaan sen on saatava sinne myös oikealla tekniikalla. Punttikoulu päättyy pienimuotoisiin salikisoihin, joissa jokainen nostaja voi testata oman kehityksensä. Meillä Possuissa omatoiminen harjoittelu on kaiken kehityksen lähtökohta, sillä pelkät Possutreenit kerran viikossa ei riitä viemään nostajaa eteenpäin. Punttikouluumme on tasotesti, jolla varmistetaan että peruslähtökohdat säännölliseen painonnostoharjoitteluun ovat olemassa.

Possuryhmä 1

Harjoittelu keskittyy enemmän painonnoston erityistekniikoihin sekä osa-harjoitteisiin, voiman hankinnan ja oman tekniikan kehittymisen vastuu siirtyy yhä enemmän nostajalle itselleen omiin treeneihin. Kunkin nostajan omalla vastuulla on suorittaa peruslämmittely sekä liikerataharjoittelu ennen harjoituksen alkua. Possuryhmä ykkösestä siirtyminen kakkosryhmään vaatii ennalta ilmoitettun tason suorittamista ja/tai halua panostaa painonnostoon kisaamistarkoituksessa. Kisaamisella tarkoitetaan kuukausikisoja, Helsinki Open, Piiritason, SM-tason kisaamista jne.

Possuryhmä 2

Kokeneille nostajille, jotka ovat suorittaneet Punttikoulun sekä Possuryhmä 1:sen tai painonnostajille, joilla on tavoitteena kisaaminen. Possuryhmä kakkosessa emme enää käy niinkään läpi miten liikkeet tai erityisharjoitteet suoritetaan, vaan jokainen nostaja osaa tehdä harjoituksessa olevat liikkeet ja harjoituksissa testataan sen hetken kuntoa nousemalla hyvin lähelle omaa maksimia tai tehdään raskaita toistoja k.o. liikkeeseen. Punttipossu 2 ryhmään päästäkseen tulee oman nostotekniikan olla jo lähellä vakioitunutta, sekä voima, – ja taitotasojen sillä tasolla, että kestää kovempaa treeniä niin fyysisesti kuin henkisesti.

Punttipossujen oma tavoite on olla pääkaupunkiseudun aktiivinen urheiluseura, jonka avulla nostajat voivat kehittyä tavoitteellisesti. Haluamme tarjota aikuisille painonnoston opetusta ja kehittää näin lajia eteenpäin. Jatkossa pyrimme myös järjestämään leirejä ja omaa kisatoimintaa pääkaupunkiseudun nostajille ja omalle seuralle.

Blogi – tulokset kehiin!

No niin, blogin tilastot julkisiksi! Ensimmäinen blogipostaus on tehty 10.2, olemme julkaisseet 20 artikkelia ja suosituimmat artikkelit ovat olleet,

  1. Painonnoston harjoitusohjelmat osa 1
  2. Shut up ’n’ squat!
  3. Nopeusharjoittelu osana tekniikan opettelua

Kävijöitä sivullamme on ollut 3186, näyttökertoja 13 360. Eniten kävijöitä on tullut seuraavista maista,

  1. Suomi
  2. Yhdysvallat
  3. Ruotsi

Yhteensä tuossa listassa on 26 eri maata. Hassua on, että vuoden 2015 tilastoista löytyy jo Mauritius.

Twitterissä punttipossuilla on seuraajia 41, facebookista meidät on löytänyt jo 20 käyttäjää ja instagramissa on 25 seuraajaa. Blogillamme on jo 197 innokasta, jotka saavat tiedon kun uusi blogipostaus pamahtaa ilmoille.

Miksi blogi, instagram, twitter ja facebook? Koska me haluamme, että painonnoston tunnettuvuus kasvaa mikä on hyväksi koko lajille. Ei vaan voi käydä niin, että tämä hieno laji jää vain pienen piirin omaksi tuolileikiksi. Valitettavan usein kisoissa pyörii ne samat henkilöt katsojina ja osallistujina. Aina kun saadaan uusi katsoja, osallistuja tai harrastaja lajiin mukaan, on se voitto koko painonnostoyhteisölle.

Painonnostoon kuuluu paljon ennakkoluuloja (doping, lasten pituuskasvu, syväkyykyn vaarallisuus ja ties mikä mörkö haisevissa trikoissa) ja vain kokeilemalla lajia, osallistumalla tai harrastamalla saadaan rikottua näitä ennakkokäsityksiä. Pitkässä tähtäimessä saadaan nuoria mukaan lajiin ja sitä kautta uusia nostajia EM ja MM -kisalavoille jatkamaan Suomen kunniakkaita perinteitä.

Emme siis pelkästään saarnaa punttipossuista blogissa ja somessa, vaan haluamme nostaa koko lajin tietoisuutta, jakaa vinkkejä sekä ajatuksia painonnoston treenaamisesta.

Kiitos kaikille vauhdikkaasta 2014 vuodesta!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s